Caesar

caesar_06Van historiek.net:

Op de bodem van de rivier de Rhóne in Frankrijk is een buste gevonden van de beroemde Romeinse veldheer Julius Caesar. Volgens het Franse ministerie van cultuur gaat het om het oudste beeld dat ooit van Caesar is gevonden. De Franse archeoloog Luc Long vermoedt dat het beeld in de rivier is gegooid nadat Caesar werd vermoord. In die periode was het beter niet als aanhanger van Caesar te worden gezien. De buste is gevonden in de buurt van de Franse stad Arles die in 46 voor Christus door Caesar werd gesticht. Archeologen vermoeden dat het beeld stamt uit deze tijd. Het beeld toont een ouder wordende kalende Caesar. Behalve de buste van Caesar werden er nog enkele beelden gevonden, waaronder een beeld van de god Neptunus dat vermoedelijk uit de derde eeuw na Christus stamt.

Of het echt de beeltenis van Caesar is weet niemand, maar het is een hele karakteristieke kop, zeker voor de tijd waarin het beeldhouwwerk gemaakt is. Vandaar deze kopie in klei.

Deze buste staat tegenwoordig in de werkkamer van huisarts Nikkels in Breda.

Comments

There are currently no comments on this post, be the first by filling out the form below.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.